Kulturne znamenitosti

parallax background

Paška čipka

Jedna od najcjenjenijih hrvatskih etnografskih baština paška je čipka, tradicija koja datira još od 15. stoljeća. Nauka izrade čipke prenosila se s koljena na koljeno te je zbog svoje posebnosti uvrštena na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Pojava čipke u početku se vezala samo uz crkvene krugove, ali je kasnije proširena u selcima i zaživjela kao zanimanje i tradicija. Može se naći kao ukras, dio narodnih nošnji i odjevnih predmeta, na krevetnini, u slici i, danas, na suvenirima.

Pašku čipku možete kupiti u suvenirnicama, ali i na ulicama otoka od žena koje njegujući ovu umjetnost neumorno izrađuju nove ljepote. Ovo je svakako jedan od najboljih i najznačajnijih suvenira koje možete ponijeti kući najdražima.


Solana

Pag je otok prepun prirodnih ljepota i blaga, a jedno od njih je i čuvena paška sol. Ona se proizvodi isparavanjem mora u sistemu plitkih bazena. Proces traje od proljeća do jeseni, kada završava takozvanom “berbom” soli.

Najvrjedniji dio kod proizvodnje soli svakako je “solni cvijet”, potpuno prirodni produkt koji se skuplja na površini prirodnom kristalizacijom u savršenim vremenskim uvjetima (vrlo sunčano i toplo vrijeme bez vjetra). Ta se sol skuplja ručno te suši na suncu. Cijenjena je zbog svog bogatog i čak pomalo slatkog okusa te se često koristi kao odličan začin.

Oni koje interesira više o samom procesu proizvodnje neka se zapute u Muzej soli u gradu Pagu. Ondje je moguće saznati o povijesti skupljanja soli, alatima koji su se koristili, fotografije, bilješke te čak i dokumentarne isječke. Ovo je prilika da počnete gledati sol drugim očima, s obzirom da je donedavno bila slična zlatu, a danas ju uzimamo zdravo za gotovo.

U solani možete upitati sve što vas zanima o ovom prirodnom blagu i otići natrag u hotel sa suvenirima - kao na primjer s najvrjednijim od svih, cvijetom soli.


Arheologija i arhitektura

Ulice paških starih gradova ispisane su tisućljetnom poviješću te se marljivo radi da bi im se vratio stari sjaj i kako bi pravedno predstavljale bogatu hrvatsku baštinu.

Otok je povijesno-kulturno iznimno zanimljiv i već tijekom prve šetnje naići ćete na raznorazne spomene njegove duge prošlosti. Prošetajte se po kamenitim ulicama, prođite pored bedema koji su nekada opasali grad, posjetite samostane i brojne crkve, pronađite grbove uglednih paških obitelji na starim palačama.

Kako biste osjetili atmosferu otoka, posjetite neki od kulturnih manifestacija, kao što je Paško kulturno ljeto, karneval, gastro i drugi festivali, kazališne predstave i koncerti, kao i raznorazne izložbe.