parallax background
 

Otok Pag i Novalja -  posjetite bisere jadrana

Otok Pag


Otok kristalnog mora, žarkog sunca, jake bure i iznimno bogate baštine - dobrodošli na Pag. Ovaj otok sjeverne Dalmacije s razlogom slovi kao najpoznatiji hrvatski otok. Skrovište je bezbroj plaža, dom jedinstvene flore i faune, prozor u povijest hrvatske kulture, i žarište zabave prepoznate diljem svijeta.

Otok se može pohvaliti mediteranskom klimom i više od čak 2500 sunčanih sati godišnje. Iako sunca ne nedostaje, u zimskim mjesecima zapadnom stranom otoka caruje bura, koja je svojom snagom oblikovala polovicu otoka u izgled koji, kako se često govori, nalikuje na Mjesečevu površinu.

Osim za jedinstven izgled, bura je zaslužna i za specifičnu vegetaciju otoka, a samim time i za poznate paške specijalitete. Zbog posolice koju bura raznosi iz Velebitskog kanala, trava na otoku vrlo je slana te ovce pasu tu travu i ljekovito bilje poput smilja, kadulje i bušina - otud poznati paški sir, a i paška janjetina, dobivaju svoj posebni okus.

Ogoljela brda, sol, bilje i tisućljetne masline samo su neke od draži otoka koje ga čine prepoznatljivim, a na tom reljefu razvila se i kultura koja i dan danas fascinira kako lokalno stanovništvo, tako i turiste. Povijest otoka seže daleko u mlađe kameno doba, do doba Ilira, Rimskog carstva i kasnije dolaska Slavena. Zato je područje bogato povijesnim građevinama, a atmosfera višestoljetnim folklorom.

Upravo zbog prirodnih bogatstava, povijesnih vrijednosti i dugovječne kulture, ovaj je otok jedno od omiljenih turističkih destinacija. Ali ono što nikako ne smijemo zaboraviti je i zabava.


Novalja


Novalja je turističko središte otoka Paga, okružena pješčanim i šljunčanim plažama, nebrojenim restoranima, kafićima i klubovima, prepuna rekreativnih i sportskih aktivnosti, ali i povijesnih dragulja. O njezinoj tisućljetnoj povijesti govore brojni arheološki nalazi, od kojih je najupečatljiviji antički rimski podzemni vodovod dugačak 1.2 km, u kojem se temperatura niti usred vrućina ne penje iznad 15-ak stupnjeva.

Grad obiluje i starokršćanskim starinama i crkvama, jer je kroz 4. i 5. stoljeće u Novalji je postojala jaka kršćanska zajednica te je ranokršćanska Novalja bila poznato hodočasničko središte antičkog svijeta.

Sada je Novalja središte društvenog života u koji dolaze turisti svake dobi na uživanje u moru, plažama i poznatom noćnom životu, posebice u klubovima na plaži Zrće 15 minuta od grada, gdje često gostuju renomirani svjetski glazbenici. Grad je i pravo mjesto za uživanje u autohtonim paškim delicijama i specijalitetima u brojnim restoranima uz neprocjenjiv pogled na Jadransko more.